September 2009

Interview met Omar Kbiri

Geluk kun je niet afdwingen wel herkennen
“Blijf dicht bij jezelf”. Een advies dat Omar Kbiri (1984) in zijn opvoeding van zijn moeder heeft meegekregen. Inmiddels veel meer dan een advies want Omar leeft naar deze woorden. Dicht bij jezelf blijven gemixt met een ondernemende geest, dat is wat Omar kenmerkt.

Inspiratie tot interesse
Hoewel Omar een kind is van twee culturen, zijn vader is Marokkaans en zijn moeder Nederlands, is er niet zo veel dat daaraan herinnert. “Ik ben een wereldburger, de wereld is in mijn ogen echt van iedereen” legt hij uit. Al op jonge leeftijd was al voor Omar kenmerkend dat hij er graag op uit ging. “Ik vond het heerlijk om buiten te spelen en kwam nooit thuis terug met schone kleren”. Dat er op uit gaan is hij blijven houden. Na de mavo besloot hij een MBO-opleiding grafisch vormgeven te doen. “Ik kon aardig tekenen en was creatief” zegt hij bescheiden. Na deze opleiding gaat hij verder met een HBO-opleiding Internationaal Music Management. Best anders maar waarom weet hij precies te verwoorden. “Ik zag een interview met Quincy Jones tijdens de Oprah show. Hoe hij sprak over muziek en de business hebben mij geïnspireerd en mijn interesse alleen maar doen toenemen. Ik heb nog schetsboeken vol met aantekeningen over labels en artiesten en hoe constructies van contracten in elkaar zaten. Muziek en het creëren ervan vind ik iets moois”. Zelf speelt hij overigens geen instrument maar voegt er voorzichtig aan toe dat hij soms wel schrijft.

Liever aan een CEO tafel dan in collegebanken
Op dit moment is Omar nog steeds bezig met zijn studie en bezig het af te ronden. Het heeft iets langer geduurd omdat hij met zoveel andere dingen nog bezig is. “Alleen in de collegebanken is niet bevredigend voor mij. Ik wil er op uit en vind de antwoorden liever aan tafel met een CEO van een bedrijf dan alleen maar in de studie en de colleges”. Omar is dan ook vanaf de start van zijn studie actief daarbuiten. “Vanaf jongs af aan ben ik bezig geweest in diverse posities als vrijwillige stagair. Deze stages varieerden van PR & Aquistions voor een recording studio “Liquidspillers”, PA bij een dochterbedrijf van 2way traffic “Fabs”, Go to guy in fashion bedrijf”. Geen van die vrijwillige stages waren echt succesvol te noemen vindt hij zelf maar leren deed hij er toch van,  namelijk wat hij niet wilde. Ondernemende Omar is mede-oprichter van een bedrijf gericht op self-service, entertainment en marktgerichte narrowcasting oplossingen, otoucho. Inmiddels participeert hij zelf niet meer in het bedrijf maar is trots dat het bedrijf in aanmerking is gekomen voor een horecava innovation award.

Wow! Ervaring
In januari heeft Omar mogen ervaren waar een gedurfde vraag je kan brengen. Inmiddels staat hij bekend als een van de twee jongens die met zakenman en icoon Richard Branson mee mochten naar de Verenigde staten om de inauguratie van president Obama bij te wonen. “Dit was het tweede jaar dat ik met een vriend als nep-pers naar binnen ben gesneakt tijdens de Big Improvement Day. Toen er een mogelijkheid was om via sms een vraag te stellen hebben wij gesmst of we met hem meemochten…en dat mocht! Eerst konden we het bijna niet geloven en daarna was eigenlijk alles wow”. Het was een gebeurtenis die Omar veel heeft opgeleverd. Niet alleen had hij de kans om Richard Branson van zo dichtbij mee te maken, hij was ook erg geïnspireerd door hem. “Deze man bewijst dat je niet hard hoeft te zijn om een succesvolle ondernemer te zijn. Ik heb diezelfde nacht nog in Amerika mijn ideeën op papier gezet en ben mijn website begonnen. “Ik ben bezig nu een agency op te richten met  jonge ondernemers. Deze individuen worden de nieuwe rocksterren van de nieuwe generatie. Nu is er alleen nog de website KBIRI.NL maar volgend jaar gaat de agency van start”.

Totale vrijheid
Zijn belangrijkste tip is dat je geluk niet kunt afdwingen wel herkennen. “Herkennen is de eerste stap, uit een kans kan iets moois uitkomen, je moet er iets actiefs mee gaan doen”. Hij zag zelf al meteen de potentie van de gebeurtenis met Richard Branson en is nu bezig met een project in Afrika voor de Richard Branson school of entrepeneurship. “Iets teruggeven is belangrijk, dat heb ik ook van huis uit geleerd. Ik ben nu bezig om jonge mensen in townships in Zuid Afrika te helpen om hun ondernemersdroom uit te laten komen”. Anderen motiveren en “engagen” zoals hij het mooi zegt is een kracht waar hij graag gebruik van maakt. Een andere kracht is Omar’s creativiteit. “Uit onderzoek blijkt dat iedereen geboren wordt als een Picasso maar dat door omgeving, systemen en onderwijs de creativiteit vermindert naarmate kinderen ouder worden. Erg jammer is dat”. Hij beschouwt zichzelf dan ook als heel gelukkig dat hij kan zeggen: “Ik heb totale vrijheid om te doen wat ik wil. Ik kom ook steeds meer in een groep mensen die kansen zien in plaats van problemen, daar leer je veel van voor je eigen ontwikkeling”.

Hier nu en straks
Omar geeft als freelancer adviezen aan organisaties over nieuwe media en maakt tijdens het interview een foto om het op twitter te plaatsen. Personal branding is een onderwerp waar hij goed mee uit te voeten kan en waar hij onlangs een artikel over heeft geschreven voor spotlight effect. Wat moeten we nog over hem weten? “Dat ik 3 borden heb met een delfts blauw print die ik altijd mee verhuis. Ze zijn mij erg dierbaar, omdat er een symbolisch verhaal aan zit. Het zijn borden die mijn vader toen hij hier net in Nederland was gekomen mee had gejat van zijn eerste baan in het pannenkoekenhuis in Zaandam. Veel emotionele waarde zit er in die borden voor mij”. Waar Omar over 10 jaar staat? “Ik heb mijn entrepeneurs agency groot gemaakt en mensen helpen creëren waarvan jonge kinderen zeggen: wow zo wil ik ook zijn!. Rolmodellen kweken dus voor de jonge generatie”. Dat grootse komt met zijn karakter en naam (Kbiri betekent groots) zeker goed.

Meer informatie over Omar is te vinden op www.kbiri.nl

Interview:  Fatma Kaya
Foto’s:  Cenk Sevilmis (aka ‘switchie’)

design donttellmum.nl / created by By the WWW...