November 2009

Interview met Natalie Fernand

Natalie Fernand (1978) is eigenares van club restaurant Thirty-Seven die onlangs haar deuren opende in Den Haag. “Een club waar je jezelf kunt zijn ongeacht je geaardheid en achtergrond, waar je lekker kunt genieten en ouderwets uit je dak kunt gaan” aldus de omschrijving van de kersverse en trotse eigenares.

Warme deken
Eigenlijk wist ze al dat ze ooit een eigen restaurant wilde hebben toen ze in Curaçao op haar achttiende werkte in een klein visrestaurantje. “Fishermans Wharf, klein en knus, betaalbaar en goed eten. In de combinatie van eten, sfeer en het hechte team (familiegevoel) zat het succes. Als je ergens binnenkomt moet het als een warme deken voelen”. Hier verpandde Natalie haar hart aan de horeca zoals haar moeder haar hart had verpand aan Curaçao. Oorspronkelijk komt het gezin uit Suriname. “Mijn moeder was erg reislustig en na een periode in Rotterdam gewoond te hebben vertrokken we naar Curaçao, ik was toen 18”. Nathalie is al jong in de horeca terecht gekomen als afwasser. “Ik was pas 15 maar had nu eenmaal een dure smaak. Mijn moeder was ondernemend en stimuleerde dat ik werkte, dat is er altijd in gebleven”. Hoewel Natalie meer van het werken was trok de studie ook aan haar. Het Surinaams spreekwoord luidt nu eenmaal “Je diploma is je eerste man!”. Op haar 22e vertrok ze terug naar Nederland, op zoek naar een nieuwe uitdaging maar ook omdat een relatie op afstand nu eenmaal heel moeilijk te onderhouden is.

Horeca infectie
Eenmaal terug in Rotterdam kwam Natalie voor het werk terecht in eetcafé de Twijfelaar. “Erg toepasselijk want ik wist nog steeds niet wat ik wilde” vertelt ze. Na een jaar is zij gaan studeren en geïnspireerd door een zus die rechten studeerde koos zij ook voor een studie HBO-Rechten.“Op de middelbare school ging ik van het VWO terug naar de HAVO omdat ik het heel gezellig had met andere dingen en nu was de vrijheid van dingen zelf kunnen bepalen ook best lastig”. Een vervolgstudie aan de universiteit heeft ze nog wel geprobeerd maar ze wist dat haar hart ergens anders lag. De horeca had haar geïnfecteerd. “Ik heb heel lang ontkend dat ik drager was. Na een wat mindere periode privé ben ik echt op zoek naar mezelf gegaan en ontdekte dat veel keuzes die ik had gemaakt niet mijn eigen keuzes waren geweest”.

Quality time for me, myself and I
En opeens wist zij wat zij wilde…de politie. “Ik rij motor en hou van actie, eigenlijk alles wat met adrenaline te maken heeft”. Uiteindelijk was ze bijna door alle testen heen toen ze besloot het toch maar niet te doen. Na nog een leerzame periode in de ICT was Natalie weer terug bij af. “Ik ben op de motor naar Texel gereden, heb de telefoon uitgedaan, veel over mezelf nagedacht en het verleden geaccepteerd. Toen kon ik er weer tegenaan!”. Toen begon door goede vrienden en een nichtje het lot te veranderen. Nathalie kreeg in Den Haag een aanbod als compagnon maar uiteindelijk ging ze voor zichzelf op onderzoek uit.

New in town!
Hele goede vrienden attendeerden Natalie op een club die leegstond in Den Haag. “Ik ben gaan kijken en dacht meteen NO WAY maar zei JA”. Het gevoel was namelijk goed en haar ambities zuiver. “ Ik wilde niet de volgende hippe trendy zaak zijn maar de zaak waar mensen na 5 jaar nog steeds komen, een mini Fishermans Wharf”. Van eind januari tot oktober 2009 was het keihard werken. Zeker toen ze de juiste mensen als Ergün Erkoçu van Concept 0031 en Cihan Bugdaci van Gentlemen’s Project aan haar zijde kreeg. Het is een droom die is uitgekomen. Natuurlijk waren er ook twijfels. “Elke keer als ik binnenloop smelten ze echter. Nu doe ik voor het eerst iets waar mijn hart echt ligt!”. En dat straalt deze nieuwe club/restaurant nu al uit: Hart en Ziel…

Benieuwd naar Thirty Seven? Kijk op www.thirty-seven.nl of waag een keer na een heerlijke maaltijd in het restaurant een dansje in de club!

Interview en foto’s: Fatma Kaya

design donttellmum.nl / created by By the WWW...